seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

seyirTURK Android Telefon uygulaması hakkındaki paylaşımlarınız.
Cevapla
neyehbe
Mesajlar: 3
Kayıt: Pzt Haz 01, 2020 7:18 pm
4
Teşekkür etti: 2 kez
Teşekkür edildi: 20 kez
İletişim:

seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen neyehbe »

Selamlar! Öncelikle geliştiricilere teşekkür ederim böylesi güzel bir uygulama hazırlayıp bizlere sundukları için. Daha önce diğer başlıkta Android uygulaması için işlevsel yönden bazı önerilerim olmuştu. Bu başlıkta ise tasarım, UI (user interface) ve UX (user experience) konularında birkaç önerim olacaktı.

Öteki başlıkta belirttiğim gibi Xiaomi Mi Box S kullanıyorum ve uygulama deneyimimin çoğu kumanda ile oluyor. Bu nedenle hem Android telefon kullanıcıları hem de Android TV üzerinde kumanda ile kullanan kişiler için tasarım konusunda birkaç değişiklik önerilerim var. Ancak önce Netflix, YouTube, Google Play Filmler ve Amazon Prime Video gibi diğer streaming uygulamalarının arayüzüne bakalım. Benim önerilerim de bu uygulamaların tasarımına dayanıyor.

* Netflix
Netflix'te tüm menü seçenekleri sol tarafta yer alıyor. Buradaki seçenekler: Ara, Ana Sayfa, En Son, Diziler, Filmler, Listem, Yardım Al ve Netflix'ten çık. Kumandadaki geri tuşuna basınca veya film/dizi listelerinde hangi satırda olursak olalım en sola geldiğimizde menü açılıyor. Bulunulan aktif bölüm, menüde simgenin altındaki kırmızı çizgi ile belirtiliyor. Örneğin Filmler kısmında isek sol menüde film simgesinin altında kırmız çizgi oluyor. Seçili film/dizi afişinin etrafında beyaz çerçeve oluyor.
Resim


* YouTube
Youtube'da da menü seçenekleri Netflix'te olduğu gibi sol tarafta. Menü seçenekleri: Ara, Ana Sayfa, Haberler, Müzik, Oyun, Abonelikler, Kitaplık ve Ayarlar. Yine menüyü açmak için hangi satırda ve videoda olursak olalım doğrudan kumandadan geri tuşuna basabilir veya en sola gelebiliriz. Burada da aktif bölüm simgesinin altı kırmızı ile çizili. Seçili video etrafında beyaz çerçeve ile belirtiliyor.
Resim

Resim


* Google Play Filmler
Yine tüm menü sol tarafta. Aslında bunlar menü seçeneği değil, fakat film kategorileri. Bu nedenle bu menüdeki seçenekler: Kitaplık, çeşitli film kategorileri, Film Türleri, Yardım ve Ayarlar. Bu menüyü geri tuşuyla veya en sola gelerek açabiliyoruz. Seçili film afişi daha büyük olarak gösteriliyor.
Resim

Resim


* Amazon Prime Video
Burada diğer uygulamalardan farklı olarak menü seçenekleri en üstte yer alıyor. Bunlar: Arama, Anasayfa, TV Dizileri, Fimler, Çocuk, İzleme Listesi, Ayarlar. Menüyü açmak için en üste gelene kadar geri tuşuna basabilir veya yön tuşları ile en üste gelebiliriz. Aktif bölüm ise en tepede doğrudan yazı ile belirtiliyor. Örneğin Filmler bölümünde isek bir film afişinin üzerine gelince menü kayboluyor ve en tepede Filmler yazıyor. Seçili film/dizi ise sarı bir çerçeve ile belirtiliyor.
Resim


* seyirTÜRK
Bir de seyirTÜRK'de durumlar nasıl ona bakalım. Burada uygulama seçenekleri 3 ayrı yere dağılmış durumda. Birincisi sol üst köşedeki ana menü gibi düşünebileceğimiz simge. İkincisi Sayfam, Fimler ve Diziler arasında geçiş yapılabilecek menü. Son olarak ise sağ üst köşedeki ekrana göre değişen butonlar. Menüyü açmak için kumandadaki yön tuşları ile en üste çıkmak gerekiyor. Mesela Filmler sayfasında en son satırda isem ve IPTV'ye geçmek istiyorsam tek tek en üste gelmeli, sonra menüyü seçmeliyim. Seçili film/dizi afişi ise hafif karartılmış olarak gösteriliyor ancak TV'de uzaktan bunu görebilmek çok zor.
Resim

Ayrıca bu sol menü tuşu ve sağ butonlar uygulama geneli seçenekler mi yoksa aktif ekrana göre mi seçenekler sunuyor tam belli değil. Örneğin Filmler bölümünde iken sol menü simgesine tıklayınca gelen seçenekler içinde IPTV, Radyolar ve İstatistik seçenekleri programın farklı kısımlarına yönlendiren genel seçenekler iken, Arama, Türler, Yıllar ve Rastgele seçenekleri doğrudan aktif bölüm olan "Filmler"i ilgilendiren seçenekler. Benzer şekilde sağ üst köşedeki Favoriler ve Ayarlar simgeleri program geneli seçenekler ve doğrudan farklı ekranları açıyorlar.
Resim

Ancak IPTV ekranına geldiğimizde bu sefer sağ üstte Arama ve IPTV Linkiniz simgeleri aktif bölüm olan IPTV ile ilgili seçenekler. Üstelik burada sol menü tuşu kayboluyor ve "geri tuşu" geliyor. Ben IPTV bölümünden Radyolar kısmına geçmek istersem önce geri tuşuna basmalı ve ana ekrana dönmeli daha sonra menü tuşuna basıp Radyolar'ı seçmeliyim.
Resim


* seyirTÜRK Tasarım Önerisi
Yukarıda bahsettiğim konular UX bakımından kafa karıştırıcı ve biraz da yorucu. Peki bunun için neler yapabiliriz bir bakalım. Aslında çok küçük birkaç değişiklikle arayüzü tutarlı ve kumanda ile daha kolay kullanılabilir hale getirebiliriz. Bunun için benim önerim Netflix ve Google Play Filmler arası benzer bir tasarım yapmak.

Önce telefon arayüzünden başlayalım. Öncelikle uygulamanın tüm farklı kısımlarını (Sayfam, Filmler, Diziler, Favoriler, IPTV, Radyolar) ve genel ayar ve bilgi ekranlarını (Ayarlar, İstatistikler, Yenilikler, Hakkında) sol menüde topluyoruz. En üst orta kısımda uygulamada bulunduğumuz aktif bölüm yazıyor (örneğin Filmler). Sağ üst tarafta ise aktif bölüm ile ilgili seçenekler yer alıyor. Örneğin Filmler veya Diziler ekranında isek burada Türler, Yıllar ve Rastgele simgeleri oluyor. Kısaca sol menü program geneli seçenekleri içerirken, sağ üst simgeler aktif bölümle ilgili seçenekleri içeriyor.
Resim

Mesela IPTV ekranına geldiğimizde sağ üst tarafta IPTV Arama ve IPTV Ekle simgeleri yer alıyor. Burada geri simgesi yok artık, sol menü aynen duruyor, uygulamanın hangi ekranına gidersek gidelim sol menü sabit kalıyor. Böylece uygulamanın farklı kısımları arasında doğrudan geçiş yapabiliyoruz.
Resim

Şimdi gelelim sol menü tasarımına. Güncel seyirTÜRK uygulamasında sol menü tuşuna basınca yüzen menü geliyor. Halbuki Android platformunda ve web sitelerinde 3 çizgiden oluşan bu menü simgesi genelde soldan tam ekran bir kayar menü açar (örneğin Play Store uygulaması). Mevcut davranış genel tasarım diline aykırı gibi. Bu yüzden biz de bu sol menüyü kayar menü şeklinde düzenliyoruz. Buradaki seçenekler: Arama, Sayfam, Filmler, Diziler, Favoriler, IPTV, Radyolar, Ayarlar, İstatistikler, Yenilikler, Hakkında ve Çıkış. Aktif bölüm vurgulu olarak gösteriliyor.
Resim

Bu tasarımda böylece kolaylıkla uygulamanın farklı bölümleri arasında gezinebiliyoruz. Geri ana ekrana gitmeden Radyolar'dan Diziler'e geçebiliriz. Ayrıca Arama menüsü Filmler ve Diziler içinde genel arama yapıyor, alt seçenek olarak sadece Film veya Dizi de seçebiliriz.

Sayfam ekranına istediğimiz kadar alan/satır ekleyebilmeliyiz. Burada bellek sorunu olabileceğinden her satırda 50 afiş yüklemesi yapıyoruz. En sonuncuya gelince bir Tümünü Göster seçeneği çıkıyor. Diyelim Sayfam'a Aksiyon Filmleri'ni ekledim. 50. filmden sonra Tümünü Göster'e tıklayarak Türler sayfasında olduğu gibi tüm aksiyon filmleri tek bir ekranda gösteriliyor. Böylece istediğim aksiyon filmini bulmak için sağa doğru sonsuz kaydırma yapmam gerekmiyor.
Resim

Telefon arayüzü bu şekilde. Şimdi bir de Android TV arayüzüne bakalım. Tasarım genel olarak aynı kalıyor, seçili film/dizi afişini yarı transparan turuncu şekilde vurguluyoruz, ayrıca etrafına turuncu çerçeve ekliyoruz. Google Play Filmler'de olduğu gibi seçili afiş biraz daha büyük gösteriliyor. Böylece salonda televizyondan uzakta oturunca hangi filmi seçtiğimizi kolaylıkla görebiliyoruz.
Resim

Sol menü tasarımı yine aynı. Ancak bu menüyü açmak için kumandadan en üste ve sola tıklamak gerekmemeli. Geri tuşuna basınca sol menü açılabilir veya herhangi bir satırda en sola gelince menü açılabilir.
Resim

Android TV'de menü açık değilken Netflix ve YouTube'da olduğu gibi sol menüde sadece simgeleri gösterebiliriz. Bu tasarım hem biraz daha hoş duruyor, hem de menüye ulaşmak daha kolay olabilir. Ayrıca aktif bölüm simgesi vurgulu gösterilebilir. Bu da sol menü açık değilken alternatif görünüm:
Resim

Son olarak Sayfam tasarımında yine en sona gelince Tümünü Göster seçeneği çıkıyor.
Resim

Genel olarak mevcut tasarımı büyük ölçüde koruyarak, çoğunlukla sol menü ve kumanda ile gezinme odaklı tasarım önerim bu şekilde. Programı geliştirirken size yardımcı olabilir veya fikir verebilir. Bunlar benim programı kullanırken keşke böyle olsaydı dediğim değişiklikler. Belki diğer kullanıcıların farklı istekleri olabilir. Burada bu fikirleri paylaşabiliriz.

Tekrardan teşekkürler, umarım yardımcı olmuşumdur.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti neyehbe mesajı için:
gentlemenstaluerhakan2200Alperen2016tengildetdeşarjGuCLuismailglrrsnckrTuran_Turkaz ve başka bir kullanıcı
Değerlendirme: 19.7%

Kullanıcı avatarı
Umit58
Mesajlar: 9
Kayıt: Cmt Mar 07, 2020 4:11 pm
4
Teşekkür etti: 7 kez
Teşekkür edildi: 12 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen Umit58 »

Gayet mantıklı ve kullanışlı. Tebrikler
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti Umit58 mesajı için:
tengildetTuran_Turkaz
Değerlendirme: 3.03%

hakan2200
Mesajlar: 55
Kayıt: Sal May 05, 2020 5:05 pm
4
Konum: Istanbul
Teşekkür etti: 48 kez
Teşekkür edildi: 97 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen hakan2200 »

Mümkünatı varsa, güzel öneriler.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti hakan2200 mesajı için:
tengildetTuran_Turkaz
Değerlendirme: 3.03%

staluer
Mesajlar: 32
Kayıt: Çrş Mar 11, 2020 10:46 pm
4
Teşekkür etti: 7 kez
Teşekkür edildi: 24 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen staluer »

Tasarım olarak gayet başarılı, Rastgele en çok kullandığım kısım neredeyse. Bilmediğim onlarca filmi favoriye ekledim ve izlemeye başladım. Dolayısı ile ile Rastgele kısmına ulaşmak bir kaç tıklama ile oluyordu, bu tasarım bu sorunu hallediyor.
IPTV kısmında numaralandırma yerine içeriği açıklayan kısa bir metin yer alabilir.
IPTV 10 yerine IPTV YERLI TV, IPTV YABNACI TV, IPTV SINEMA gibi...
Film posterlerinde ilk olarak TA/TD yerine IMDB puanı gözükse daha sonra üstüne geldiğimizde TA/TD şeklinde gözükse daha iyi olur gibi.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti staluer mesajı için:
Turan_Turkaz
Değerlendirme: 1.52%

Kullanıcı avatarı
tengildet
Site Admin
Mesajlar: 1833
Kayıt: Prş Şub 13, 2020 8:24 pm
4
Teşekkür etti: 2415 kez
Teşekkür edildi: 2679 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen tengildet »

neyehbe yazdı:
Cum Haz 05, 2020 2:16 am
Selamlar! Öncelikle geliştiricilere teşekkür ederim böylesi güzel bir uygulama hazırlayıp bizlere sundukları için. Daha önce diğer başlıkta Android uygulaması için işlevsel yönden bazı önerilerim olmuştu. Bu başlıkta ise tasarım, UI (user interface) ve UX (user experience) konularında birkaç önerim olacaktı.
Çok teşekkürler, diğer başlıktaki önerilerinizin %90 nı uygulandı zaten , bir sonraki sürümde sizinle olacaklar.
Yeni önerilerinizin de en az diğer önerileriniz kadar değerli olduğuna inanıyorum, hatta üzerinde düşünülmüş, ve uzun uğraşlar verilerek hazırlanmış bir mesaj, bunca zamanınızı ve emeğinizi harcayarak oluşturduğunuz bu mesajdaki önerilerinizin de mutlaka değerlendirileceğini bilmenizi isterim.
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti tengildet mesajı için:
GuCLuhakan2200ismailglrTuran_Turkaz
Değerlendirme: 6.06%
bizim kadınlarımız: / korkunç ve mübarek elleri ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle / anamız, avradımız, yarimiz Nazım Hikmet Ran

Kullanıcı avatarı
rsnckr
Mesajlar: 28
Kayıt: Pzr Nis 05, 2020 7:50 pm
4
Teşekkür etti: 18 kez
Teşekkür edildi: 34 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen rsnckr »

Resim

Uygulama cok güzel elinize sağlık.
Bende philips tv de kullaniyorum.

Ana menüye sekme olarak ekledim ve hatta
En başa sabitledim.

Burada resimler biraz ufak kaliyor. Netflik görünümü gibi biraz daha geniş yapabilirsek çok şık duracak.
..
Birde olurmu bilmiyorum.
En son eklenenler kısmi çok yenilenmiyor.
Mesela.. filmmakinasi-hdfilmcehennemi yada fullhdfilmizlesene.org (bu üçü bence en iyiler)
Bu sitelerin "son eklenenler" kismi kod olarak eklenebilir mi. Böyle birsey mumkunmu bilmiyorum tabi.

Teşekkürler
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti rsnckr mesajı için:
tengildetTuran_Turkazhomers
Değerlendirme: 4.55%

Kullanıcı avatarı
hukaos
Mesajlar: 8
Kayıt: Prş Eki 15, 2020 11:54 am
4
Teşekkür etti: 3 kez
Teşekkür edildi: 11 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen hukaos »

Tasarım önerisi çok güzel ve kullanışlı duruyor
Bu kullanıcılar mesajınıza teşekkür etti hukaos mesajı için:
tengildetTuran_Turkaz
Değerlendirme: 3.03%

Kullanıcı avatarı
univ34
Mesajlar: 2
Kayıt: Prş Nis 15, 2021 4:40 pm
3
Teşekkür etti: 0
Teşekkür edildi: 1 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen univ34 »

Son durum nedir, tasarım ne zaman gelir.

Kullanıcı avatarı
tengildet
Site Admin
Mesajlar: 1833
Kayıt: Prş Şub 13, 2020 8:24 pm
4
Teşekkür etti: 2415 kez
Teşekkür edildi: 2679 kez
İletişim:

Re: seyirTÜRK Android Uygulaması İçin Tasarım Önerisi

Mesaj gönderen tengildet »

univ34 yazdı:
Çrş Nis 21, 2021 8:49 am
Son durum nedir, tasarım ne zaman gelir.
Buradaki dostumuzun tasarımlarındanda faydalandığımız ancak başka değişikliklerinde olduğu seyirTURK ü muhtemelen Haziran sonunda verebileceğiz. Ama tarih biraz daha sarkabilir.
bizim kadınlarımız: / korkunç ve mübarek elleri ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle / anamız, avradımız, yarimiz Nazım Hikmet Ran

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir